Till innehållet
christopherh

Kodgranskning - att ge och ta feedback

Varför ska man granska kod och hur ska man ge och ta kritik när man gör det?
2 februari 2024
En utvecklare sitter med händerna vilandes mot datorns mus, medan projektledaren pekar på den större externa skärmen.
Kodgranskning

Att kunna ta emot och ge feedback som utvecklare är en återkommande uppgift som sker nästan dagligen i form av granskning av kod. Granskning av kod rekommenderas av många olika orsaker. En av anledningarna är att kunna undvika buggar redan innan koden finns i produktion, att en annan utvecklare ser felaktigheter i koden som inte utvecklaren själv har sett eller lagt märke till. Det kan också vara så att koden är korrekt men implementationen visar sig vara felaktig, att uppgiften man gör inte är tänkt att fungera på det sättet utan den har tolkas på ett annat sätt. En annan anledning att granska kod är syftet att kunna utbyta kunskap mellan utvecklare, detta gynnar inte bara utvecklarna utan också företaget utvecklarna sitter hos. Att kunna sprida kunskap och undvika att bara en person sitter på en viss kunskap.

Ge feedback

Hur ger man då feedback på kod. En viktig egenskap tycker jag är att kunna motivera och ge konstruktiv kritik, att ge förslag på lösningar som kan fungera bättre och varför en viss kod inte är bra av en viss anledning. Även kod som i ett avseende kan anses korrekt skriven kan ibland behöva ändras bara för att den inte är konsekvent skriven mot resten av koden i projektet. En viktig sak är att inte bara ger kritik på sånt som kan förbättra utan det är minst lika viktigt att ge beröm för de saker som gjorts bra.

Ta emot feedback

Ta emot kritik, detta kan vara svårt. Men viktigaste här tycker jag är att inte ta kritiken personligt utan mer att ta det som en lärdom och en känsla av trygghet att någon annan utvecklare har sett din kod innan produktion och eventuellt undvikit att du behövt hoppa in i denna kod i ett senare skede, då koden du skrivit inte riktigt är färsk i minnet.

Undvik stolthet

Det är viktigt att inte känna stolthet över sin kod. Detta kan låta bisarrt att man inte ska vara stolt över sin kod och den tid man lagt ner. Men min synpunkt är att kod är och ska vara förändringsbar och då kan man inte vara rädd för att koden kan ändras. Att någon annan utvecklare har en bättre idé eller kunskap är bara att ta emot med öppna armar. Jag har själv varit med om att det tagit emot att få kritik över kod man skrivit som man tyckt varit bra och som man spenderat påtagliga timmar och dagar med. Men i slutändan gynnar det dig, dina team-medlemmar och projektet att kunna svälja sin stolhet och göra det som är bäst för produkten och användarna.

Hur kan vi hjälpa dig? Fyll i formuläret, mejla eller ring.

We ahead ABÅsögatan 119 Stockholm